Situatia dupa 1990

La scurt timp dupa rasturnarea regimului comunist, ţiganii au fost recunoscuti ca minoritate nationala. Desi acest lucru a presupus câstigarea unor drepturi politice si civile, deteriorarea situatiei economice si sociale a ţiganilor a continuat. Acest lucru s-a datorat atât neglijarii institutionalizate cât si, in unele situatii, unei legislatii discriminatorii (Legea Fondului Funciar, Legea Ajutorului Social, Legea Invatamântului etc.) sau interventionismului institutiilor statului in procesul de cristalizare a miscarii ţiganilor. 
Diferitele comunitati de ţigani (circa 40 existente) au infiintat numeroase formatiuni politice si organizatii civice, dintre care amintim: Partida Romilor, Federatia Conventia Cadru a Rromilor, Federatia Etnica a Rromilor, Partidul Democrat al Rromilor, Lautarilor si Rudarilor din România, Partidul Democrat Crestin al Romilor din România, Alianta pentru Unitatea Rromilor, Asociatia Studentilor Rromi, Centrul pentru Interventii si Studii- Romani Criss, Centrul de Politici Publice Aven Amentza, Astra-Satra, Agentia de Dezvoltare Impreuna, Asociatia Femeilor Rrome din România, Fundatia Phoenix, Comunitatea Etniei Rromilor din România, fundatia Ion Budai Deleanu, Fundatia Social Culturala a Rromilor "Ion Cioaba" etc.
La 25 aprilie 2000, Guvernul român aproba o Strategie nationala de imbunatatire a situatiei ţiganilor, un program pe 10 ani care isi propune ridicarea nivelului social si economic al ţiganilor si integrarea lor in societate.
Asupra numarului exact al ţiganilor exista inca numaroase discutii. Ultimul recensamânt, din 1992, consemneaza existenta a 409 723 persoane apartinând acestei etnii, in schimb, organizatiile de ţigani si alte date neoficiale avanseaza chiar cifra de 1,5 - 2 milioane.
Ţiganii au inceput sa se organizeze si la nivel international, adoptându-se un steag ca simbol al unitatii etnice. Steagul este format din doua benzi longitudinale, verde si albastru, si in centru o roata cu spite rosii. Verdele simbolizeaza pamântul mama, albastrul este cerul - tata si Dumnezeu - iar roata simbolul peregrinarii milenare a acestui popor.